Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Greece
ΧΙΟΥΜΟΡΙΚΟΣ,ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΟΣ, ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟΣ, ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ, ΑΠΡΟΚΑΤΑΛΗΠΤΟΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ, ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ, ΠΑΡΑΜΥΘHΤΙΚΟΣ

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ)

Παραθετω εδω ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ....ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ (δε σχολιαζω).

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ (δεν βρηκα τον λογο του στο Υ.Τ.!!!!στα Ελληνικα).


Χρ. Πισσαρίδης: Θεραπεία - «σοκ» για άμεση μείωση του δημοσίου χρέους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 27 Μαϊου 2011
Τελευταία Ενημέρωση : 28/05/2011

Θεραπεία - «σοκ» ανάλογη αυτής της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία τις αρχές της δεκαετίας του '80 και αποκρατικοποιήσεις - εξπρές ώστε να υπάρξει άμεσα μείωση του δημοσίου χρέους προτείνει, μιλώντας στη «Ν» για την Ελλάδα, ο κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας για το 2010, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ επείγει γιατί θα δώσει άμεσο αποτέλεσμα.


Ο διακεκριμένος καθηγητής του London School of Economics τονίζει στη συνέντευξη του ότι, με εμμονή στις μεταρρυθμίσεις από την τωρινή και τις επόμενες κυβερνήσεις, μέσα σε μια δεκαετία η ελληνική οικονομία και κυρίως η ελληνική κοινωνία θα έχει αλλάξει οριστικά.

Ο κ. Πισσαρίδης τάσσεται υπέρ της μείωσης του μεγέθους του δημοσίου τομέα με λελογισμένες απολύσεις υπαλλήλων αλλά και πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Στη σημερινή συγκυρία αποδίδει το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος δανεισμού της Ελλάδας στην έντονη φημολογία για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους η οποία εκπορεύεται ακόμη και από τα πιο υπεύθυνα χείλη, όπως ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τρισέ.

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει ότι δεν επιθυμεί μια αναδιάρθρωση αλλά -αν δεν μπορούμε να την αποφύγουμε- αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές βλέπει τη συνέχιση της επεκτατικής πολιτικής της Κίνας όχι πια μόνο στην αγορά χρέους κρατών της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και στην αγορά επιχειρήσεων.

Η πλήρης συνέντευξη του καθηγητή, Χριστόφορου Πισσαρίδη, είναι η εξής:

- Περάσαμε ένα χρόνο μνημονίου και τώρα προετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη φάση σε βαθιά οικονομική ύφεση. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τελική έκβαση της όλης προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα;







Δηλώνει πεπεισμένος ότι οι ισχυροί της Ευρωομάδας θα στηρίξουν και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και την Ελλάδα και βλέπει ως μόνιμη θεραπεία για την Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους τον κεντρικό δημοσιονομικό έλεγχο των κρατών μελών από τις Βρυξέλλες.


Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί χρειάζονται πολλές αλλαγές, πολλές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία οι οποίες δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

Από την άλλη μεριά αν δεν ξεκινούσε την προσπάθεια αυτή η ελληνική οικονομία θα είχε κηρύξει πτώχευση. Τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και πριν από τρία χρόνια. Όσο όμως υπήρχε ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον δεν βλέπαμε τα προβλήματα που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια. Εγώ που έχω ασχοληθεί πολύ με τις χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήταν πάντα -αν όχι στην τελευταία- σε μία από τις τελευταίες θέσεις. Όταν αλλάζει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεγαλύτερες συνέπειες έχουν οι χώρες οι οποίες έχουν τους πιο περιοριστικούς θεσμούς. Αν κάνουν τις αλλαγές που πρέπει θα έχουν σίγουρα θετικά αποτελέσματα.

- Αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα;

Το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Υπάρχουν οι πολιτικοί που πιστεύουν ότι μια αναδιάρθρωση ένα haircut δεν είναι καλό να γίνει και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία υποστηρίζουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Και εγώ αυτό πιστεύω, καλύτερα να μη γίνει μια οποιαδήποτε αναδιάρθρωση.

Παρ' όλα αυτά αν αυτοί που ελέγχουν μεγάλα κεφάλαια, π.χ. ο Τζορτζ Σόρος μαζί με κάποιους άλλους αποφασίσουν ότι εμείς δεν επενδύουμε στην Ελλάδα ή εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ένα «κούρεμα» ή κάποια αναδιάρθρωση χρέους τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο πρόβλημα. Από την έως τώρα εμπειρία οι προβλέψεις όσων κινούν πολλά κεφάλαια ήταν σωστές για άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική. την Αργεντινή. Εκεί έγινε το «κούρεμα» των ομολόγων, οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν και τελικά οι χώρες αυτές δεν καταστράφηκαν όπως πιστεύουν στην Ελλάδα. Μαζί με τους μεγάλους θα πειστούν και οι μικρότεροι να μην επενδύουν στην Ελλάδα και το πρόβλημα θα μεγαλώσει.

Αν, λοιπόν, το ύψος του χρέους και το spread ανεβάσουν στα ύψη το κόστος δανεισμού τότε τι άλλο μπορεί να γίνει; Θα κηρυχθεί μιας μορφής πτώχευση.

- Το κόστος δανεισμού όμως βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά. Το spread έχει φτάσει ήδη τις 1.400 μονάδες βάσης. Μήπως έχουμε φτάσει στην κατάσταση που περιγράφετε;

Είναι αλήθεια, το κόστος δανεισμού έχει φτάσει πολύ ψηλά. Τo spread είναι αδικαιολόγητα ψηλά. Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης συζητείται συνεχώς και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όταν βγαίνει και το αναφέρει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν βγαίνει ο Τρισέ θυμωμένος και λέει μην τα λέτε αυτά γιατί θα μου καταστρέψετε τα σχέδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπωσδήποτε ο κόσμος αρχίζει να το πιστεύει όλο και περισσότερο. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο ή φτάσουμε σύντομα να πιστέψουν όλο και περισσότεροι ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει, το καλύτερο είναι να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα.

- Παρ' όλα αυτά μια αναδιάρθρωση μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα για πολύ καιρό έτσι δεν είναι;

Μπορεί αυτοί που θα κληθούν να δανείσουν την Ελλάδα να σκέφτονται: κάντε ό,τι είναι να κάνετε τώρα για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε... Από την άλλη αυτό που λένε πολλοί είναι όταν γίνει το haircut ή κάποια αναδιάρθρωση είναι δύσκολο να βρεις αλλού να δανειστείς. Είναι δύσκολο να πας στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί όμως ο δημόσιος τομέας άλλων χωρών μετά την αναδιάρθρωση να δίνει πιο εύκολα δάνεια με το σκεπτικό ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας έχει απομακρυνθεί, μπορεί να δίνουν τότε δάνεια σκεπτόμενοι ότι τώρα δεν κινδυνεύουμε, να δώσουμε νέα δάνεια.

- Ναι, αλλά μπορούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να δανείζουν συνεχώς την Ελλάδα;

Σίγουρα όχι, το νέο αυτό δάνειο που ζητάτε θα είναι συνέχεια του πρώτου. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει ακόμη και τα 110 δισ. Πάντως θα πρέπει ακόμη και αν φτάσουμε σε μια αναδιάρθρωση, ένα haicut, να γίνει μια φορά και όχι να κάνουμε μια επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους που θα θεωρηθεί soft landing από τις αγορές και μετά από ένα ή δύο χρόνια να γίνει νέα παρέμβαση.

Αλλα κράτη περνούν δημοσιονομική κρίση λόγω του τραπεζικού τους συστήματος. Στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα περνά κρίση λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Τι πρέπει να γίνει με τις τράπεζες;

Προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το ξεκαθάρισμα του τοπίου το συντομότερο δυνατό. Να ξέρουν για παράδειγμα το αν και πότε θα γίνει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως ξέρετε έχουν στα χαρτοφυλάκια τους μεγάλης αξίας κρατικά ομόλογα που θα πρέπει να γνωρίζουν την αξία τους. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Δεν αρέσει στις τράπεζες η αβεβαιότητα.

- Σε ποιες μεταρρυθμίσεις νομίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;

Στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ επείγει. Πρέπει να γίνει τώρα, γιατί θα δώσει άμεσο αποτέλεσμα στην οικονομία. Θα πληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος. Επίσης η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων θα δώσει ένα στίγμα για αλλαγές του δημόσιου τομέα. Το ότι θα πρέπει ίσως να γίνουν κάποιες απολύσεις στους οργανισμούς μια μείωση του λειτουργικού κόστους...

- Κάποιοι ξέρετε δεν θέλουν να μιλήσουν για απολύσεις στο στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα...

Εγώ αν ήμουν υπουργός Οικονομικών θα το έλεγα αμέσως. Το έχω ξαναπεί σε μια ομιλία μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μου ζήτησαν εξηγήσεις. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και τότε. Αν οι δημόσιες εταιρείες δουλέψουν σαν ιδιωτικές εταιρείες αφού μελετήσουν το πρόγραμμά τους μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν χρειάζονται τόσο πολύ προσωπικό ε, τότε θα πρέπει να κάνουν απολύσεις.

- Λέτε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός από τις απολύσεις; Οι μετατάξεις δεν λύνουν το πρόβλημα;

Πρέπει να καταλάβει το κοινό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η οικονομία. Δεν θα αλλάξει τίποτα πολύ σημαντικά. Πάντως αυτό που πρέπει να γίνει αμέσως είναι να μη γίνουν άλλοι διορισμοί. Για παράδειγμα, κάθε δύο οι οποίοι θα φεύγουν είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε για άλλο λόγο να αντικαθίστανται από έναν ή και κανέναν.

- Ισχύει και στην Ελλάδα η δέσμευση μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Υπάρχουν όμως και σε αυτό αντιδράσεις...

Πάντα θα υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις από κάποιους που έχουν ευνοηθεί από ένα καθεστώς. Δεν θα δεχθεί κάποιος έτσι απλά να χάσει τα κεκτημένα του.

- Υπάρχει θέμα νοοτροπίας. Αλήθεια πώς αλλάζει μια τέτοια νοοτροπία;

Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Στην Αγγλία υπήρχε μια τέτοια γνώμη για το Δημόσιο όταν ανέλαβε η Θάτσερ η οποία είπε θα σας αλλάξω και θα σκέφτεστε διαφορετικά ύστερα από μερικά χρόνια. Χρειάστηκε μια όχι δεκαετία αλλά οκτώ χρόνια. Από το '80 έως και το '87 που ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές υπήρξε πράγματι μια πλήρης αλλαγή στη νοοτροπία. Μάλιστα άλλαξε τελείως και το Εργατικό κόμμα εξαιτίας της αλλαγής αυτής.

Αν επέμενε το Εργατικό στην παλιά νοοτροπία του '78 ή του '70 δεν θα ξανακέρδιζε εκλογές. Όταν ήρθε ο Μπλερ στα πράγματα ονόμασε αυτή τη νέα κατάσταση Νέο Εργατικό Κόμμα (New Labor Πάρτι). Στην Αγγλία υπήρξε μια θεραπεία - «σοκ» η οποία μύστερα από μια 8ετία άλλαξε τα πράγματα. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια θεραπεία - «σοκ» και σε μια δεκαετία τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

- Θεωρείται πιθανή μια συνέχεια των αλλαγών;

Θέλω να πιστεύω ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η σημερινή. Η κα Θάτσερ κατάφερε να κερδίσει και δεύτερη φορά τις εκλογές για άλλους λόγους, όχι τόσο για την οικονομική της πολιτική.

Το ότι είναι ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση θα έλεγα ότι είναι καλό για τον τόπο γιατί αν είναι επόμενη κυβέρνηση η Ν.Δ. θα είναι ακόμη πιο προσηλωμένη στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν αφού είναι περισσότερο υπέρ της σταθεροποίησης της αγοράς.

- Η κρίση όμως αυξάνει την ανεργία. Από την άλλη η αγορά εργασίας είναι αντικείμενο μεταρρύθμισης. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν αλλαγές;

Η αγορά πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως ώστε να μπορεί οι εργοδότης να προσλαμβάνει υπαλλήλους και να μπορεί να τους απολύει με βάση τις ανάγκες της εταιρείας του, όχι με βάση συμφωνίες που είχαν υπογράψει συνδικάτα τελείως άσχετα με τη δική του επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση με μια σωστή πολιτική μέσω του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να βοηθάει τα πιο χαμηλά εισοδήματα και κυρίως τους άνεργους. Αυτό έχει δοκιμαστεί σε πολλές χώρες ξεκινώντας από τις σκανδιναβικές και δουλεύει αυτό το σύστημα. Δεν υπάρχουν στις χώρες αυτές οι περιορισμοί στις απολύσεις όπου πρέπει να πάρει την άδεια.

Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που θέλουν να κάνουν νέες επιχειρήσεις. Αυτό είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα παρά για τις Βόρειες χώρες, γιατί η ελληνική οικονομία χρειάζεται πολύ περισσότερες μικρές επιχειρήσεις στον τουρισμό, για παράδειγμα, και στις υπηρεσίες.

- Παρ' όλα αυτά η κινητικότητα εργασίας που υπάρχει στις βόρειες χώρες δεν μπορεί να υπάρξει και στην Ελλάδα...

Βεβαίως αυτός που εργάζεται στην Αθήνα δεν θα ξεκινήσει να εργαστεί μόνιμα αλλού. Μπορεί περιστασιακά να δουλέψει σε ένα νησί για ένα καλοκαίρι, αλλά σίγουρα αυτό δεν θα έχει προοπτική μονιμότητας. Ωστόσο αυτό δεν είναι περιοριστικό για τις απολύσεις. Μπορούν να είναι ελεύθερες χωρίς να αναγκάσουν κάποιον από την Αθήνα να αποχωρήσει από το λεκανοπέδιο.

Όταν είναι εύκολο να κάνεις απολύσεις τότε είναι πιο εύκολο να ανοίξουν και περισσότερες θέσεις εργασίας. Μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας που θα έχουν διάρκεια δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο, θα σκεφτεί κάποιος ότι αν χρειαστώ σήμερα κάποιον θα τον προσλάβει. Η Αττική μπορεί να εξασφαλίσει συνθήκες ελεύθερης αγοράς εργασίας. Το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία -αν και είναι μεγαλύτερη χώρα- όπου το Τορίνο ή το Μιλάνο είναι μια χώρα από μόνα τους. Εκεί δεν σκέφτονται ότι αν τον απολύσω θα πάει να δουλέψει στο Παλέρμο...

-Στην ανεργία των νέων έως 25 ετών αλλά και των γυναικών τι νομίζετε ότι θα πρέπει να γίνει;

Στην ανεργία των νέων η λύση θα είναι οι ελεύθερες απολύσεις πιο μεγάλων. Αν υπάρχει μια οικονομική κρίση και δεν μπορεί κάποιος εργοδότης να απολύσει δεν μπορεί να προσλάβει νέους. Τότε οι νέοι περιμένουν ώσπου να ανακάμψει η οικονομία. Στις γυναίκες μπορεί επίσης να βοηθήσει η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας όχι απαραίτητα με όρους μόνιμης εργασίας. Καλή σχέση θα είναι μια σχέση μερικής απασχόλησης. Στην Ελλάδα δεν προσφέρονται πολλές θέσεις μερικής απασχόλησης. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις λιγότερες θέσεις μερικής απασχόλησης στην Ευρώπη.

Μια άλλη λύση θα είναι μια γυναικεία επιχειρηματικότητα.

- Αυτό όμως, οι απολύσεις μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων που έχουν υποχρεώσεις, παιδιά, δεν δημιουργεί μεγαλύτερη κρίση;

Όταν υπάρχει μια κρίση η ανεργία θα είναι έτσι και αλλιώς υψηλή. Το ερώτημα είναι ποιος. Αν θέλουμε να μην ανεβεί η ανεργία του οικογενειάρχη τότε θα πρέπει να ανεβεί η ανεργία των νέων. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Στη σημερινή κρίση ένα ποσοστό ανεργίας στο 7%-8% θα είναι μεγάλη επιτυχία.

- Νέες πηγές ανάπτυξης πού θα πρέπει να αναζητήσουμε ;

Νομίζω ότι αν ολοκληρωθούν οι αλλαγές, οι ευκαιρίες θα έρθουν από μόνες τους. Μια λύση για την Ελλάδα θα είναι στραφεί στα Βαλκάνια και τη Ρωσία η οποία έχει ακόμη περιθώριο σε παροχή υπηρεσιών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εμπορίου

- Και του Τουρισμού...

Ναι, σίγουρα και ο τουρισμός αλλά και στη βιομηχανία και ειδικά η βιομηχανία τροφίμων με προϊόντα υψηλής προστιθέμενες αξίας όπως για παράδειγμα το κρασί και το ελαιόλαδο. Στην Κίνα συνάντησα κρασιά εξαιρετικής ποιότητας από την Ελλάδα.

- Πώς νομίζετε ότι μπορεί να λυθεί αυτή η κρίση χρέους της Ευρώπης;

Η μόνη λύση πιστεύω είναι να υπάρξει πιο ισχυρός έλεγχος από το Κέντρο, τις Βρυξέλλες, στα δημοσιονομικά της κάθε χώρας. Η αρχή της Ευρώπης ήταν να υπάρχει το ενιαίο νόμισμα και μια ισχυρή κεντρική τράπεζα που θα ασκεί νομισματική πολιτική αλλά να είναι σχεδόν ελεύθερη η δημοσιονομική διαχείριση. Δηλαδή η κάθε χώρα να έχει την δική της διαχείριση με βάση τις δικές της πολιτικές επιδιώξεις.

- Μιλάτε για μια οικονομία ομοσπονδιακού τύπου;

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα το δεχόντουσαν πολλές χώρες κάτι τέτοιο. Και εγώ ήμουν αντίθετος στην κεντρική διαχείριση μέχρι πριν από τρία χρόνια. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ του αυστηρού ελέγχου. Παρ' όλα αυτά το σημερινό σύστημα δεν έχει δουλέψει και πολύ καλά.

Για παράδειγμα,τα κριτήρια του Μάαστριχτ είχαν συζητηθεί διεξοδικά και είχαν συμφωνηθεί ομόφωνα μέχρι να οριστικοποιηθούν. Όταν έγινε αυτό η πρώτη που τα παραβίασε ήταν η Γαλλία. Καταλαβαίνετε ότι όταν παραβιάζουν τα όρια οι μεγάλες χώρες καταλαβαίνετε τι θα κάνουν και οι μικρές... Για αυτό έχω πειστεί εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια κάπως ότι χρειάζεται ένας κεντρικός έλεγχος.

- Είναι σήμερα βιώσιμο το σύμφωνο του Μάαστριχτ ή η τελευταία του εκδοχή το γαλλογερμανικής έμπνευσης σύμφωνο Euro +;

Στο έλλειμμα και στο χρέος χρειάζεται σίγουρα αυστηρός έλεγχος. Ο πληθωρισμός είναι θέμα λειτουργίας της αγοράς Το Euro + έχει και κάποιες περίεργες διατάξεις οι οποίες δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν. Από την άλλη πλευρά όμως οι ισχυροί της Ευρώπης -η Γερμανία και η Γαλλία- έχουν ένα δικαίωμα παραπάνω στο να θέτουν τους κανόνες αφού αυτοί θα πρέπει να βρουν τα χρήματα για να βοηθήσουν τις πιο αδύναμες οικονομίες.

- Πιστεύετε ότι θα τελικά το ευρώ [EUR=X] θα σωθεί; Θέλουν οι μεγάλες οικονομίες να διατηρήσουν την Ευρωζώνη όπως είναι σήμερα;

Ναι, βέβαια. Πιστεύω ότι το θέλουν και οι δύο, και η Γερμανία και η Γαλλία. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι και η οικονομία των ΗΠΑ δεν πάει και πολύ καλά. Αν αποσταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη θα πέσουν και το ευρώ και το δολάριο και το γιεν. Θα μείνει σταθερό μόνο το κινέζικο το γουάνκ και ίσως αργότερα η ινδική ρουπία.

-Μιλήσατε για την οικονομία των ΗΠΑ και τα προβλήματα της οικονομίας τους. Μετά την υποβάθμιση από τη Standard & Poors και την αμφισβήτηση των ομολόγων των ΗΠΑ από την PIMCO βλέπετε κάποια νέα κρίση στον ορίζοντα;

Θα ήταν πρόωρο ακόμη να μιλήσουμε για κρίση. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί μια αλλαγή πολιτικής για τις ΗΠΑ. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει η Αμερική να βγάζει όλο και περισσότερα ομόλογα, όλο και περισσότερα ομόλογα και να σκέφτεται ότι κάποιος θα βρεθεί να τα αγοράσει.

Οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει ότι έχουν υπερβεί ήδη το όριο δανεισμού και την επιρροή που έχει κάτι τέτοιο στο χρέος τους. Σίγουρα θα πρέπει να σκεφτούν νωρίτερα και όχι να περιμένουν να φτάσουν να αλλάζουν οι διεθνείς οίκοι στάση απέναντί τους.

- Πιστεύετε ότι θα γίνει κάποια άμεση αλλαγή;

Δεν το πιστεύω απόλυτα γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες πολιτικές από τις διάφορες παρατάξεις και είναι δύσκολο για τον πρόεδρο Ομπάμα. Στην Αμερική είναι πολύ εύκολο να κηρύξει τον πόλεμο σε κάποιο μέρος του κόσμου, αλλά πολύ δύσκολο να αλλάξει τη δημοσιονομική της πολιτική.

- Ποιος θα είναι ο ρόλος των αναδυόμενων αγορών και ειδικότερα της Κίνας σε όλες αυτές τις εξελίξεις;

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη παρουσία στον τομέα του χρέους αλλά και στον τομέα των εξαγορών εταιρειών. Μέχρι τώρα ασχολούνταν κυρίως με τις αγορές κρατικών ομολόγων. Τώρα όμως ενδιαφέρονται για την αγορά εταιρειών που θα τους επιτρέψουν μια οργανωμένη διείσδυση όπως έκανε και η Ιαπωνία τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Πάντως οι Κινέζοι ξανοίγονται κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Η κινεζική οικονομία έχει γίνει ιδιαίτερα καπιταλιστική!

Φεύγω...

- Αν εσείς κ. καθηγητά γινόσαστε τώρα υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ποιες θα ήταν οι πρώτες σας ενέργειες;

Είναι δύσκολο να πει να κανείς. Το πρώτο που θα έκανα είναι δω πόσο έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις και πόσα χρήματα θα χρειαστώ μέχρι να τις ολοκληρώσω. Όταν μιλάω για αλλαγές αναφέρομαι σε αλλαγές που έκανε η Θάτσερ στην Αγγλία, όχι βέβαια με τον τρόπο που τις έκανε εκεί, αλλά σίγουρα πολύ βαθιές αλλαγές ώστε να αλλάξει πορεία η οικονομία για πάντα. Θα απευθυνόμουν στους Ευρωπαίους και θα έλεγα: Χρειάζομαι αυτά τα λεφτά αν μου τα δώσετε θα ολοκληρώσω τις αλλαγές αν δεν μου τα δώσετε σηκώνομαι και φεύγω.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

............................................................................

Τωρα ΤΟ ΚΚΕ:



Και το προσφατο δημοσιευμα ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

Αλέκα Παπαρήγα: Καταστροφική η λύση «έξω από το ευρώ» τώρα
Η χρεοκοπία έχει ξεκινήσει δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η λύση έξω από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή στην παρούσα συνθήκη θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα" η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι "η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική" και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο "μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την Ε.Ε.".

"Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η Ε.Ε να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ’ ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το έκανε για να "εκβιάσει τον ελληνικό λαό".

Όσον αφορά στη συναίνεση, η γ.γ. του ΚΚΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πιστεύουν πως αν προκύψει αυτή τότε θα συναινέσει και μεγάλη μερίδα του λαού που πρόσκεινται σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι «η αίσθησή μας είναι ότι είναι δύσκολο να φτάσουν μέχρι το 2013». Για το αυθόρμητο κίνημα των πολιτών που εδώ και μέρες τώρα συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε λέγοντας ότι"Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και ένα κίνημα πάντα θα έχει τη λαϊκή πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, θα συνδυάζει το συνειδητό με το αυθόρμητο".

Ωστόσο αναφερόμενη στους πολίτες που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα και δηλώνουν ότι δεν έχουν κομματική ταυτότητα, είπε ότι "είναι εκείνοι που έχουν στηρίξει χρόνια κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα και αισθάνονται προδομένοι... Εγώ πιστεύω ότι έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, μπορεί να μην αισθάνονται ενταγμένοι σε ένα κόμμα, αλλά έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να είναι χωρίς πολιτικές αντιλήψεις. Και μόνο η έννοια της συγκέντρωσης για να σταματήσω κάτι, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή".

Τόνισε την ανάγκη το κίνημα αυτό να έχει εναλλακτική πρόταση και πως "πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θέλουν, απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στο Μάαστριχ, στην ευρωσυνθήκη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια πολιτική θέλουν και από εκεί πέρα ο καθένας ας κάνει και την κομματική του επιλογή. Δεύτερο, καταργείται το μνημόνιο. Εγώ σας λέω με μόνο αυτό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να βάλεις κάτι στη θέση αυτών που λες να καταργηθεί. Προς το παρόν δεν ακούγεται αυτό πράγμα»


............................................................................

Και ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΕΝΙΝ ΕΙΡΗΝΗΣ 1979+ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΑΛΙΝ):




ευχαριστιες

3 σχόλια:

  1. Μπορεί ο καθηγητής να έχει Νόμπελ, αλλά γιατρέ μου διαφωνώ. Αν υπήρχε και Νόμπελ ανθρωπιάς, σίγουρα αυτός δε θα το έπαιρνε. Όπως είπε και κάποιος Παπανδρέου, όχι βέβαια ο Γιωργάκης, όπου ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oρε Ιαμε χάθηκες στους αριθμούς και άφησες τα πεδία των μαχών που κάποτε μου κοκορευόσουν ότι πήγαινες καβάλα στην γκαστρωμένη γαιδούρα και σκονισμένος μ'αφηνες πίσω μέσα στους χιτώνες μου και στα ροδοπέταλα....
    Μ'αφησες μόνη και έρμη με τον Στρατηγό επάνω να ψάχνω όχι τα βραβεία Νόμπελ αλλά τα βραβεία της ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ!!!
    Πούστε ορέ όλοι εσείς που κάποτε αγωνιστήκατε για ένα καλύτερο ομορφότερο κόσμο?
    Τέτοια αλλοτρίωση πια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δςν σου κρύβω ..ότι είμαι καταμπερδεμένη..διχασμένη..ακροβατώ ανάμεσα στο συναίσθημα και την κοινή λογική(αυτό που λένε ορθολογιστική σκέψη)
    Δεν είναι απλά δύσκολο..είναι σχεδόν αδύνατο έναν λαό σαν τον δικό μας,που λειτουργεί και σκέφτεται κυρίως με την ψυχή του και κατα δεύτερον με την λογική.
    .να δεχτεί..
    έτσι αβίαστα,αυτές τις κοσμογονικές αλλάγές(που τον ξεπερνουν)και που συνταραζουν συθέμελα,αυτά που τον συνθέτουν πρώτα σαν άνθρωπο και με΄τα σαν μέλος κοινωνίας.
    Μόνο με μια"θεραπεία-σοκ"..κάτι σαν ηλεκτρο σοκ στο είναι του..στην ψυχοσύνθεσή του,θα συμβιβαστεί(δεν θα συμφωνήσει) και όχι γιατί θα το επιλέξει αυτός..αλλά γιατί θα του το επιβάλουν οι άλλοι.Και θα το αποδεχτεί κατ'ανάγκη..γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για τίποτα άλλο......

    (αυτό είναι άδικο που κάνεις..βάζεις διληματα και απέχεις..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή