Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Greece
ΧΙΟΥΜΟΡΙΚΟΣ,ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΟΣ, ΑΥΤΟΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟΣ, ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ, ΑΠΡΟΚΑΤΑΛΗΠΤΟΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ, ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ, ΠΑΡΑΜΥΘHΤΙΚΟΣ

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗΣ" (ΤΙ ΚΑΠΕΛΟ ΘΕΛΩ??)

Παραθετω εδω ΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ εσεις ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ....


ΤΟ ΠΡΩΤΟ:Ποιος είναι ο εμπνευστής της “κίνησης των αγανακτισμένων" ?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ:
''Πολιτικοί, οικονομικοί ηγέτες και διαχειριστές, πειθαρχήστε! Εγκαταλείψτε τα εθνικά σύνορα και δρομολογήστε μια παγκόσμια στρατηγική, για παράδειγμα στο πλαίσιο ενός συμβουλίου των ΗΕ για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια”, γράφει ο Εσέλ τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προπομπός μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.''
Είναι η “κίνηση των αγανακτισμένων” μια αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση ή μήπως έχει και αυτή τον εμπνευστή της με συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο;
Μετά την χθεσινή μίνι «εξέγερση» -από τον ύπνο- των Ελλήνων, όλοι μιλούν σήμερα για μια αντίδραση σε κάποια υποτιθέμενη Ισπανική πρόκληση, και για αυθόρμητη λαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς κομματική, συνδικαλιστική ή άλλου είδους υποκίνηση. Μιλούν επίσης για «ελληνική πλατεία Ταχίρ» ή «πλατεία del Sol», πιστεύοντας πως πρόκειται απλά για την ελληνική εκδοχή κάποιας λαϊκής αντίδρασης που προέκυψε ξαφνικά.
Αυτό που αγνοούν όμως...

οι περισσότεροι στον τόπο μας είναι, πως η κίνηση αυτή έχει τον εμπνευστή της, ο οποίος δεν είναι βέβαια ο …Σόρος, αλλά έχει και αυτός κάποιο συγκεκριμένο ιδεολογικό υπόβαθρο και κάπου στόχευε, παροτρύνοντας τους νέους ανθρώπους να αγανακτήσουν. Αυτός ακριβώς είναι ο τίτλος του βιβλίου του 93χρονου, πρώην διπλωμάτη, Στεφάν Εσέλ, «Αγανακτήστε!» («Ιndignez-vous!» στα γαλλικά) και γι αυτό οι Ισπανοί έδωσαν το όνομα «Los Indignados» (Οι Αγανακτισμένοι) στη γνωστή κίνηση που μεταλαμπαδεύτηκε τώρα και την Ελλάδα.
Είναι γεγονός πως η ολιγοσέλιδη μπροσούρα του Στεφάν Εσέλ (βλέπε εδώ) σπάει ρεκόρ πωλήσεων στη Γαλλία και στην Ισπανία, στήνοντας στον τοίχο το χρήμα, τις αγορές και τον …εγωισμό.
«Κάνω αυτή τη δουλειά 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Είναι τρελό. Στις 24 Δεκεμβρίου [2010] κάποιοι πελάτες αγόραζαν δέκα-δέκα τα βιβλία για να τα κάνουν δώρο. Πίστευα ότι μετά τα Χριστούγεννα τα πράγματα θα ηρεμούσαν, αλλά όχι, πουλάμε ακόμη 400 βιβλία την ημέρα!» λέει ο Ζαν-Μαρί Σεβέστρ, ιδιοκτήτης του «Sauramps», του μεγαλύτερου βιβλιοπωλείου στο Μονπελιέ, στη Νότια Γαλλία.
Ποιος είναι ο Στεφάν Εσέλ;
Πρόκειται απλά για έναν σχεδόν άγνωστο συνταξιούχο διπλωμάτη, πρώην αντιστασιακό, ο οποίος στη δύση της ζωής του αποφάσισε, ως φαίνεται, να δώσει στους νέους ανθρώπους μια ώθηση προς την ιδεολογική κατεύθυνση την οποία ο ίδιος έχει ασπαστεί. Μέσα από αυτό το βιβλιαράκι ζητεί από τους Γάλλους, και απ΄ όλους τους άλλους, να εξεγερθούν και να υπερασπιστούν δυναμικά τις «κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας». Να απορρίψουν την «εγωιστική» δύναμη του χρήματος. Να πουν «όχι» στην παντοδυναμία των αγορών. Να αγανακτήσουν, για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.
Εξοργιστείτε! Εξεγερθείτε! Αγανακτήστε! Με αυτή την πολιτική πρόσκληση στα όπλα, ο Εσέλ έγινε από τη μία ημέρα στην άλλη προφήτης για τη γαλλική Αριστερά. «Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τον λατρεύουν. Πιστεύουν ότι καλώντας τον κόσμο να υψώσει φωνή και ανάστημα κατακεραυνώνει τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής του Νικολά Σαρκοζί » λέει ο Αντουάν ντε Μπιέβρ, πολιτικός συντάκτης στην «Journal du Dimanche».
Ο Στεφάν Εσέλ γράφει όντως ότι οραματίζεται «μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε και πάλι υπερήφανοι, όπου δεν θα θίγονται οι συντάξεις, οι κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης, και όπου τα ΜΜΕ θα είναι στην υπηρεσία των αδυνάτων». Όπως αντιστάθηκε ο ίδιος στον ναζισμό τη δεκαετία του 1940, έτσι και η νεολαία σήμερα «θα πρέπει να εξεγερθεί κατά της συνενοχής ανάμεσα στους πολιτικούς και στις οικονομικές δυνάμεις και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήσαμε με τόσο σκληρούς αγώνες επί δύο αιώνες» λέει.
Και καταλήγει ρίχνοντας στο πυρ το εξώτερον τη διαπλοκή: «Εχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν έχει πλέον χρήματα για να στηρίζει τους πολίτες του. Αλλά πώς γίνεται να μην έχουμε χρήματα… όταν η παραγωγή του πλούτου έχει αυξηθεί τερατωδώς μετά την απελευθέρωση (σ.σ. της Γαλλίας), σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη είχε καταστραφεί από τον πόλεμο; Η μόνη εξήγηση είναι ότι η δύναμη του χρήματος… δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη ή τόσο αυθάδης ή τόσο εγωιστική και ότι οι υπηρέτες του βρίσκονται στα πιο υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας».

............................................................................
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:


Σάββατο, 28 Μαΐου 2011
«ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ‘ΔΩ»...

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος
http://www.andrianopoulos.gr/

Οι συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών υποδηλώνουν την πραγματικότητα μιάς κοινωνίας που δεν μπορεί να αντέξει στο βάρος της αλήθειας. Η Ελλάδα είναι στην ουσία χρεωκοπημένη. Το βάρος του εξωτερικού της δανεισμού μαζί και με τον εθισμό της κοινωνίας σε ένα δίχως όρια καταναλωτισμό την οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα. Ο λαικισμός αγριεύει και οι αντιδράσεις ακολουθούν δρόμους που ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής. Ο κόσμος βέβαια αρχίζει να υποφέρει κι εύλογα δυσανασχετεί. Γιατί τώρα που ήρθε ο λογαριασμός δεν είναι κανένας διατεθειμένος, η και δεν μπορεί, να σηκώσει το σχετικό βάρος. Και οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας δεν είναι σε θέση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Eξηγώντας το πρόβλημα, σκιαγραφώντας προοπτικές, κινητοποιώντας με έμπνευση λαικά στρώματα για πορεία σωτηρίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο αδυνατεί να...
ξεφύγει από τις συνήθεις επιλογές της ελληνικής δημόσιας γραφειοκρατίας. Και επιμένουν σε ατελέσφορα φορολογικά μέτρα που εξοντώνουν την αγορά και αδυνατούν να μαζέψουν τους πόρους για τους οποίους και θεσπίζονται.
Ο κόσμος έτσι εκτονώνεται είτε μέσω πολιτικών παραγόντων και σχολιαστών που χαιδεύουν αυτιά κι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, είτε μέσω μαζικών κινητοποιήσεων που όμως προβάλλουν απαιτήσεις που εφαρμοζόμενες θα οδηγήσουν την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα. Είναι γνωστό πως οι εκτιμήσεις για τους κινδύνους του μέλλοντος καταγγέλλονται σαν κινδυνολογικές και αστήρικτες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο να προδιαγράψει κάποιος τα όρια της πραγματικότητας. Ολα λογίζονται σαν υποβολιμιαία και κατευθυνόμενα που στοχεύουν δήθεν στην υπονόμευση της καλοπέρασης του λαού. Υπάρχει λοιπόν σηκωμένος ένας αδιαπέραστος τοίχος που εμποδίζει την ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον. Κάθε εκτίμηση που ξεφεύγει ασπό τα θέσφατα του λαικισμού καταγγέλλεται σαν ύποπτη. Η αλήθεια διατρεβλώνεται ώστε να ταιριάζει με τις βλέψεις των λαικιστών και τις προσδοκίες των αγανακτισμένων πολιτών. Η όποια αρνητική κατάληξη εκτιμάται πως είναι αποτέλεσμα σκόπιμων μεθοδεύσεων για την καταστροφή της χώρας. Τα όρια της λογικής στενεύουν επικίνδυνα για την ρεαλιστική θεώρηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και προοπτικών του τόπου. Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δυσάρεστα.
Το κυρίαρχο σύνθημα των μαζώξεων στις πλατείες της χώρας είναι «Πάρτε το Μνημόνιο και Φύγετ’ από ‘δώ». Αυτή η πρόταση δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από τις επιδιώξεις των σκληρότερων μηχανσιμών της Ευρώπης που βλέπουν με αξαιρετικά καχύποπτο βλέμμα την όποια κίνηση διάσωσης των οικονομιών του Νότου. Οι συντηρητικοί εκλογείς στις χώρες του Βορρά αυτό ακριβώς θα ήθελαν να δούν πραγματοποιούμενο. Τον απεγκλωβισμό δηλ της εύπορης Βόρειας Ευρώπης από την υποχρέωση στήριξης των οικονομικά αδύναμων αλλά και συνάμα υπερχρεωμένων κοινωνιών του Νότου. Να ξεδιαλύνουμε επίσης με την ευκαιρία και κάποιους μύθους που κυκλοφορούν.
Είναι τελείως ανακριβές πως οι καταναλωτικές δαπάνες του Νότου συντηρούν τις μεγάλες βιομηχανίες του Βορρά. Το σύνολο των Γερμανικών εξαγωγών σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία δεν ξεπερνά το 6%. Η Ελλάδα από μόνη της εισάγει κάτι λιγότερο από το 0,7% των Γερμανικών εξαγωγών. Δεν στέκει λοιπόν σε τέστ λογικής αυτός ο ισχυρισμός. Δεν ισχύει επίσης η εκτίμηση πως η κατάρρευση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε αδιέξοδα πολλές ευρωπαικές τράπεζες. Αυτό πιθανότατα θα είχε μεγαλύτερη βάση αν κάτι τέτοιο είχε γίνει στο ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι μεγάλες Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες έχουν ξεφορτώσει τα περισσότερα από τα ελληνικά τοξικά ομόλογα που είχαν στα θησυροφυλάκιά τους. Και τα έχουν εναποθέσει στα χέρια της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Που ευκολότερα μπορεί να απορροφήσει τον όποιο σχετικό κλυδωνισμό. Ζήτημα λοιπόν κατάρρευσης ευρωπαικών τραπεζών και συνακόλουθα των οικονομιών τους δεν υπάρχει.
Το σύνθημα λοιπόν «πάρτε το μνημόνιο και φευγάτε» μπορεί να γίνει δεκτό. Μαζί όμως με την τρόικα, φεύγοντας, θα σταματήσουν προφανέστατα και οι εκταμιεύσεις των χρημάτων των δανειστών μας. Η χώρα μας ακόμα συντηρεί πρωτογενή ελλείμματα. Δηλ. ξοδεύουμε πολύ περισσότερα από όσα εισπράττουμε. Και τα παραπάνω αυτά χρήματα, που δεν πηγαίνουν σε εξυπηρέτηση των εξωτερικών μας χρεών, τα εξασφαλίζουμε από τον δανεισμό. Με άλλα λόγια, φεύγοντας οι δανειστές απομακρύνονται και οι παραπάνω πόροι που ήσαν απαραίτητοι για την επιβίωσή μας. Πως θα αντικατασταθούν;
Προφανέστατα, η πρόταση θα είναι να εξασφαλισθούν με στάση πληρωμών. Δηλ. να σταματήσουμε να εξοφλούμε αυτά που χρωστάμε. Ομως τότε θα είναι απόλυτα αδύνατη η όποια συνεννόησή μας για καινούργιο δανεισμό. Είναι προφανές πως με τα διαθέσιμα χρήματα θα πρέπει να καλύψουμε τις βασικές μας κατ’ αρχήν ανάγκες. Δηλ. εισαγωγές πετρελαίου, φαρμάκων και τροφίμων. Και στη συνέχεια πληρωμές μισθών και συντάξεων. Για όλα αυτά τα χρήματα που εισπράττουμε δεν φθάνουν. Και υπάρχουν και τα έξοδα λειτουργίας του κράτους. Υπάρχουν κι άλλα έξοδα πέραν των μισθών και των συντάξεων (λ.χ. ηλεκτρικό, θέρμανση, κίνηση μέσων μεταφοράς, τηλέφωνα και φροντίδα ασθενών, παιδιών και ηλικιωμένων, εποπτικά μέσα στα σχολεία κα). Τι θα γίνει για όλα αυτά;
Μοναδική λύση θα είναι η έξοδος από το ευρώ, ώστε να μπορούν να τυπωθούν χρήματα. Και για να σταματήσει η έξοδος καταθέσεων στο εξωτερικό θα είναι ανάγκη να απαγορευθεί ή ελεύθερη κίνηση εκξφαλαίων. Αυτό όμως παραβιάζει την Συνθήκη της Ρώμης. Και πιθανότατα μας οδηγεί κι εκτός ΕΕ. Τα συνεπακόλουθα δεν χρειάζεται να τα εξηγήσω. Αν κάποιοι θεωρούν τα παραπάνω κινδυνολογίες δεν έχει παρά να περιγράψει τις διαθέσιμες εναλλακτικές κινήσεις. Ωστε όλοι να καταλάβουμε πως τα συνθήματα είναι δωρεάν. Κάποια στιγμή όμως θα χρειασθεί όλοι μας να βάλουμε το πορτοφόλι μας εκεί που είναι το στόμα μας.
ΥΓ Με προβληματίζουν σοβαρά οι αντιλήψεις που κυκλοφορούν πως όσοι ανεξαιρέτως μετείχαν στη δημόσια ζωή της χώρας ευθύνονται για την τραγική οικονομική μας κατάσταση. Ανεξάρτητα δηλαδή από τις απόψεις που υποστήριζαν, τις θέσεις που προωθούσαν και τις πολιτικές για τις οποίες αγωνίσθηκαν. Εχουν ολοι ευθύνη, υποστηρίζουν πολλοί, για την κατάντια της χώρας. Ακόμα κι όταν προειδοποιούσαν για την επερχόμενη κατάρρευση και πάλευαν για μια δυναμική πολιτική αφύπνιση και υφίσταντο τα πάνδεινα από επιθέσεις και λασπολογίες είναι συνυπεύθυνοι, σύμφωνα με πολύ κόσμο, για τα αδιέξοδα που καταλήξαμε και για τα οποία σχεδόν μονότονα προειδοποιούσαν!
Δηλαδή, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν; Στα πλαίσια του δημοκρατικού συστήματος το μόνο μέσον που έχει στη διάθεσή του κάποιος που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο είναι η δύναμη της πειθούς. Οταν αυτή πνίγεται από τον λαικισμό και την εύκολη υποσχεσιολογία των συνεχών και άκοπων παροχών, οι διέξοδοι πλέον ασφυκτικά στενεύουν. Εγώ επέλεξα ακόμη και την παραίτηση από την πολιτική, μιλώντας για καρχαρίες που είχαν πλέον κυριεύσει την δημόσια ζωή της χώρας και για την διαφθορά που είχε πλημμυρίσει σχεδόν τα πάντα. Είχα την ελπίδα πως η κίνησή μου αυτή κάποιους θα μπορούσε να αφυπνίσει. Ώστε να γίνει συνείδηση το αδιέξοδο που πλησίαζε. Μάταιος κόπος. Οι ίδιοι «ευαίσθητοι» λαικιστές συνέχισαν να διοικούν τα κόμματα εξουσίας και να κερδίζουν εκλογές.
Και σήμερα όλοι εκείνοι που μας κατηγορούσαν τότε σαν «κοινωνικά ανευαίσθητους» νεοφιλελεύθερους – επειδή δεν υποσχόμασταν παροχές από δανεικά – τώρα και πάλι εμφανίζονται σαν κατήγοροι των πάντων. Προσθέτοντας μάλιστα και την θρασύτατη ανακρίβεια πως η οικονομική κατάρρευση της χώρας προήλθε από τις …νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων (!). Ας το συνειδητοποιήσουμε επιτέλους. Ο κρατισμός μας οδήγησε στα σημερινά χάλια. Κι ο κρατισμός (φορολογία και εμμονή σε μεγάλο δημόσιο τομέα) τελικά oριστικά θα μας καταστρέψει.


............................................................................
ΤΟ ΤΡΙΤΟ

Την “Μαύρη Βίβλο” του μνημονίου παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ

στις 18/05/2011

Ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποίησε χθες την «Μαύρη Βίβλο» του μνημονίου , τονίζοντας ότι «φτάσαμε ως εδώ εξαιτίας της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». «Να μην νικήσει ο φόβος, να σπάσουμε τον φόβο μέσα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταθέτοντας ένα πλαίσιο εναλλακτικής πολιτικής η οποία βασίζεται σε 3 άξονες:

-επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου. Στο «πακέτο» αυτό περιλαμβάνεται και ο εξονυχιστικός λογιστικός έλεγχος του χρέους. Παρουσίασε δε ο Αλ. Τσίπρας ένα μετριοπαθές σενάριο εξέλιξης του χρέους με αναδιαπραγμάτευση με 50% κούρεμα στο χρέος, περίοδο χάριτος 4 ετών για τους τόκους, που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του χρέους το 2020 στο 86,9% του ΑΕΠ.

-υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίησή της για την στήριξη των στρωμάτων που πλήττονται. Ειδικότερα ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε α) να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις μέσα από ευρύ κίνημα συνδικάτων, κοινωνικών και πολιτικών φορέων, β) αντί να πωληθούν τα μερίδια του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα να συγκροτηθεί δημόσιος πυλώνας που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιοποιώντας, εγγράφοντας στο χαρτοφυλάκιό του την μεγάλη ακίνητη περιουσία ώστε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, γ) να δημιουργηθούν άμεσα και τράπεζες ειδικού σκοπού, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη λαϊκή στέγη, για την αγροτική ανάπτυξη, δ) να στηριχθούν τα ταμεία: να έχουν τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση οφειλών όταν μία εταιρεία πτωχεύει. Να δοθούν οι μετοχές τους στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή τουλάχιστον να ανταλλαχθούν οι μετοχές αυτές με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ούτως ώστε να μην θιχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το επικείμενο κούρεμα.

-ραγδαία αναδιανομή του πλούτου. Ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων στα επίπεδα του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς σήμερα οι άμεσοι φόροι είναι 4% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι για το δημόσιο χρέος δεν διογκώθηκε εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα και των μεγάλων δημοσίων δαπανών – αυτές κινούνται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης σε όλη την περίοδο από το 1995 και μετά. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πέρα από τα προβλήματα του διεθνούς συστήματος (φούσκα του χρηματοπιστωτικού τομέα, καζινοκαπιταλισμός, στρεβλή αρχιτεκτονική του ευρώ και της ΟΝΕ που γεννούσε και γεννάει ανισότητες, ελλείμματα για τις χώρες τις περιφέρειας και πλεονάσματα για τις χώρες του Βορρά), υπάρχουν και ειδικές εθνικές συνθήκες που διόγκωσαν το έλλειμα:

-οι αμυντικές δαπάνες (για χρόνια ήταν πάνω από 2 δις).

-η λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής «εργολάβους», «προμηθευτές» και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες -οι οποίοι κοστολογήθηκαν 7 δις και κόστισαν 13 δις.

-η φοροδιαφυγή και η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου, που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρηση τα δημόσια έσοδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. Επέκρινε μάλιστα τον Γ. Αλογοσκούφη που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής του την περίοδο 2002-2009 ήταν η μείωση των φόρων από νομικά πρόσωπα (από 4.8 σε 4 δις) και ο διπλασιασμός των φόρων που πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι (από 3.5 σε 6.9 δις).

Η εισήγηση και οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα στο

http://www.syn.gr/downloads/20110517mavrivivlos.pdf

Η «Μαύρη Βίβλος» του μνημονίου στο http://www.syn.gr/downloads/mavri_vivlos_201105.pdf
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

9 σχόλια:

 1. ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

  Επειδη...
  ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ Σ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ...
  ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...

  ΜΗ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ!!!

  ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ..."ΜΟΝΑΧΙΚΑ"!!!

  ευχαριστιες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λεπόν... επειδή τον κ.Ανδριανόπουλο τον θυμάμαι απο τα χρόνια που ήμουν σπουδάστρια και κείνος καθηγητής και θυμάμαι με πόσο ωραίο λόγο μας χάριζε τις κινδυνολόγες"μπουρδολογίες του" που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, θα αφήσω τις τελευταίες σκέψεις του συναδέλφου του
  Bαρουφάκη
  ως απάντηση στα σενάρια του άρθρου του...
  Βρε Ιαμε ψάξε σου λέω για τον Βαρουφάκη...που μου έφερες τώρα την Μαύρη Βίβλο του Τσίπρα σε αντιδιαστολή αυτής του Ανδριανόπουλου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Mε συγχωρείς που έτρεξα να σχολιάσω...δεν γνώριζα την διάθεσή σου(υπάρχει τρόπος να κλειδώσεις τα σχόλια για όσο χρόνο θέλεις) αλλά ευτυχώς απο την άλλη που βιάστηκα και πρόλαβα να σου φέρω τον Βαρουφάκη! Ψάξτον να τον ακούσεις...θα με θυμηθείς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δε σχολιάζω.....εχεις δίκιο! Θα βρίσω ακατάσχετα και δε το θελω!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βρε παιδια...Δεν βλεπετε...Οτι βριζοντας ο καθ ενας την αποψη του αλλου...

  Τουλαχιστον χανουμε..;;

  Και συ βρε ΙΑΜΕ...
  Μας λες αναλυτικα...Πως πρεπει να πληρωσουμε...
  Χωρις να μας λες,ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ το χρεος...!!!
  Ποσα απο τα δανεικα, μας...Τα πηραν ΠΙΣΩ οι δανειστες μας...Για να μας δωσουν...Αχρηστα οπλικα συστηματα...Τανκς και Φρεγατες..."συστηματα ρανταρ" και...Ηλεκτροκινητα ΤΡΑΜ στην..Παραλια...!!!
  Και για να πληρωθουν ΜΙΖΕΣ...
  Σε μισθους και υπερκαταναλωση τα φαγαμε ΟΛΑ τα λεφτα που μας δανεισαν...;;

  Αλλα το ξερω απο πριν εγω...Οτι δεν τα πιστευεις ολα αυτα που λες....
  Το..ψιλολες κι ολα..Στο σημειο με τα εργα του Καλατραβα με...!!!
  Και κατι αλλο ακομα...
  Καλα...Εμεις τα φαγαμε σε..Διακοποδανεια...
  Και αυτοκινητα με...Αυτοματη οροφη...!!!
  Οι αλλοι..;;Οι Ισπανοι, Πορτογαλοι,Ιρλανδοι,Ιταλοι..;;Λαμογια κι αυτοι..;;;Σαν τους αγροτες μας που τρωγανε τις επιδοτησεις με τις Ρωσιδες...;;;
  Αμ εκεινοι οι..Βορειοι...!!!
  Τοσα χρονια τους πιασαμε"κωτσους" και μας τα δινανε...Απο την καλη τους την καρδια βρε ΙΑΜΕ...;;;
  Οταν "αποβιομηχανοποιησαμε" Τσιμεντα, ναυπηγεια,
  Αυτοκινητα,Υφαντουργια,Βαμπακια, καπνα...Ακομα και την παρακτια αλιεια..."κατ εντολην" της ΕΕ
  Και με...Επιδοτηση, απο τα δανεικα, για να βαλει ο...Ηγουμενος..Ηλιακα και κομπιουτερ στο Μοναστηρι....Και να χτισει ο καθε...Τεμπελοβιος
  Ενοικιαζομενα δωματια...
  Αυτα τα καναμε...Δωρεαν..;;;
  Αν την ωρα που μεταφερθηκε η υφαντουργια και τα ναυπηγεια και τα καπνα...ΔΕΝ μας εδιναν τις πλαστικες καρτες....Δεν θα ειχαμε παει στο..ΣΥΝΤΑΓΜΑ...Απο ΤΟΤΕ..;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

  ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΩ...
  ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΖΩ...

  ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ...
  ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ (και απο δω και απο κει).

  σημειωση:
  Θα συμπληρωσω ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ"ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΟΥΣ (σημειωση:Ο δικος μας ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ-"ΣΠΙΘΑ"ηδη εκδηλωθηκε υπερ αυτου του κινηματος που αλλωστε εχει και ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΕΡΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ).

  Δυστυχως ζητω συγνωμη ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΑ ΒΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ...

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Kαι γω Ιαμε! Και γω αυτό τον καιρό είμαι πολύ απασχολημένη...αλλάζω τις ντουλάπες και καθαρίζω χαλιά! Αλλα την βόλτα απο το Σύνταγμα θα την κάνω...
  Ελα Ιαμε πάμε πλατείααααα? χαχαχα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σέβομαι και δεν σχολιάζω. Απλώς δηλώνω ΠΑΡΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλημερα!!
  ...ετσι κι αλλιώς η αλήθεια έχει δυο ή καμια φορά και περισσότερες όψεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή